tirsdag 25. november 2014

Jakten på snø

Da var vi kommet til midten av november og jeg synes det er på høy tid å dra til fjells for å se etter snøen. Håpet er å få startet skisessongen. Jeg tok meg derfor en avspaseringsfredag og kjørte av gårde tidlig. Det regnet i Bergen, men etter Voss ble det finere vær med sol og blå himmel. Når jeg kom til hytta var det igjen mer skyet, men vindstille og ca 5 minusgrader.

  
Bilder av hytta, og solens siste stråler på Søre Knipen.

Det var skuffende lite snø rundt hytta. Det som hadde kommet var blåst i små fonner, så da ble det en tur på beina. Mye is og flekkvis snø gjorde det tungt å gå, så lang tur ble det nok ikke.

 
Bilder av utsikt over Tyinvatnet fra Tyinstølen, og fra Tyin mot Uranostind.

Lørdag våknet jeg til strålende sol, gnistrende vintervær og minus 8 grader.  Jeg var ikke så lysten på å trakke oppover til fots etter fredagens tur, så jeg startet heller jakten på snø og skiføre.  Jeg ringte til en hyttevenninne på Filefjell og hørte om status der borte. Hun kunne fortelle at det var det tåke, men at det skulle være kjørt skiløyper ved Tyin.
Så da ble det en biltur til Tyin. Jeg så skodda ligge tjukk inne ved Tyin Panorama og litt utover vatnet, men regnet med at den ville forsvinne etter hvert.
 
Bilder av mine fiskebein opp lia og skodde på Tyinvatnet, og mine skispor på skogsveien.

Det virket som om alle i mils omkrets hadde tenkt seg på tur i skisporet som var kjørt opp langs veien inn til Eidsbugarden. Jeg var utstyrt for fjelltur med brede fjellski, tursekk og falmet rød fjellanorakk. Følte meg nokså malplassert blant gjengen med joggeplank og trendy skidresser. Angret et øyeblikk på at ikke jeg også hadde pakket med skøyteski og mer passende outfit...
Men så kom jeg på at det gikk en skogsvei oppover i fjellsiden til høyre og jeg tok heller oppover der.

 
Bilder av utsikt mot Tyinvatnet med Hurrungane i bakgrunnen, og Tyinvatnet med Uranostind på andre siden.

Jeg kom fort ut av skodda og fikk nydelig utsikt fra Såteskard mot både nord og vest. Her så jeg tindene i Hurrungane med Storen som høyeste punkt i tillegg til Uranostind, Falketind og Stølsnostind. Det var en nydelig dag og en nydelig skitur, selv om det var litt sparsomt med snø. Fjellskiene mine fikk nok noen ekstra striper, men de er likevel snart moden for utskifting :-)
Det ble lunsj helt alene i fjellet ved demningen på Øyangen før jeg gikk tilbake samme vei. Etter en tur hjemmom hytta for å dusje ble det hyggelig middag på kvelden hos hyttevenner på Filefjell.

Søndag våknet jeg til snøstorm. Jeg var glad jeg så tegningen å parkerte bilen nede ved veien.  Da var det bare å pakke sammen, komme seg hjem og håpe at det fortsetter å snø lenge...

 
Bilder fra turlederkurs på byfjellene og meg ved klatreveggen til Os Turlag.

Siste tiden har jeg vært lite på hytta, men jeg har vært opptatt med mye annet. Har tatt grunnleggende turlederkurs med Bergen turlag.  Kjempegøy :-) Om du lurer på hva som skjer på slikt kurs kan du sjekke rapporten her: http://turminner.blogspot.no/2014/10/turlederkurs-pa-byfjellene-og-ulriken.html

Så har jeg tatt brattkort med Os Turlag helt uten at høydeskrekken slo inn. Nå håper jeg å bruke litt tid på å klatre fremover mest fordi det er god trening og gøy. Kanskje jeg tør meg på klatring utendørs til våren også.

Selv gleder jeg med slik til skiturer nå at jeg har sikret at sesongen blir veldig lang i år. Sammen med min venninne Lise fra Oslo, har jeg meldt meg på Jostedalsbreen på langs med Jostedalen Breførerlag: http://www.bfl.no/josten-pa-langs
Det blir nok både utfordrende og gøy og nå er det bare å legge seg i trening :-)

1 kommentar: