tirsdag 15. juli 2014

Forsmak på sommerferie i fjellet

Det har værmessig vært en helt fantastisk vår og sommer på Vestlandet i år. Og det nydelige været bare ser ut til å vare og vare B-) Jeg velger som regel å ta sen sommerferie fordi da er det mindre snø i fjellet, mindre vannføring i elvene og enklere å ferdes i høyfjellet. I år begynner jeg å bli redd for at alt finværet er oppbrukt før jeg får startet på min ferie. Jeg tar derfor litt avspasering og hyttekontor nå i forkant også for å nyte deilige sommerdager i fjellet.
 
Sist helg dro jeg til fjells fredag morgen og jobbet litt på veien ved å ta noen telefoner. Jeg hadde pakket bilen full siden dette faktisk var første tur etter vinteren til hytta med bil. Greit å få opp en del ting jeg trenger i ferien i tilfelle jeg velger å kjøre motorsykkel opp til hytta senere. Ikke så mye man får med seg på sykkelen.


 


Denne helgen fikk jeg besøk på hytta av Dag, en turvenn som også er svært glad i fjellet. Han beveger seg vanligvis i mer vertikalt terreng og på mer spektakulære steder enn hva jeg kan skilte med rundt hytta mi. 
 
Lørdag fomiddag ruslet vi opp bak hytta og opp på Søre-Knipen eller Store-Knipen som den også kalles. Det er bratt med fint å gå opp til masten på toppen og videre til varden 1547moh. Vi hadde planer om å gå videre til Vesle-Knipen og kanskje til Nore-Knipen, men mørke skyer kom sigende fra øst og vi hørte kraftig tordenen ralle i det fjerne. Siden vi stod på det høyeste punktet i mils omkreds var det nok lurest å skynte seg ned tibake til hytta. Vi rakk heldigvis å ta en titt på de vakre tindene i Hurrungane før vi gikk samme vei tilbake til hytta.
 
Nistepakkene ble innattt på hytteterrassen. Det voldsomme tordenværet hold seg heldigvis litt lenger unna, men noen regndråper kom og gjorde godt i den knusktørre bakken.

 

På ettermiddag ble det biltur til Tyinkrysset på butikken. På vei tilbake så vi en jente som trasket langs veien med voldsom oppakning og fjellsko. Jeg tenkte at hun sikkert skulle inn til Eidsbugarden og siden vi skulle samme vei, så plukket vi henne opp. Hun var glad og lettet for å få skyss siden venne kom fra Bergen og ikke ville være fremme på mange timer.
 
På Eidsbugarden var det full rigging til Vinjerock som skulle starte uken etter. Mange festivaldeltakere hadde allerede sikret seg god teltplasser. Det startet å blåse og regne og vi søkte ly på Fondsbu. I kø for å bestille varm kakao med krem, vafler og kanelboller - nam nam, så gikk strømmen. Det så en stund mørkt ut for serveringen, men med kontanter så ordnet det seg :-) Ho Solbjørg, den kjente vertinna på hytta, beklaget seg over at mobildekningen ble borte sammen med strømmen og ingen kunne nå el-verket. Siden vi skulle tilbake i mobildekningsland, så tilbydde vi oss å varsle Vange Energi om strømbruddet. Dagens andre gode gjerning :-)

 

Vi stoppet for å ta en del bilder på veien tilbake til hytta. På bilde til venstre ser vi Falketind sin karakteristiske profil og til høyre Uranostind på andre siden av Tyinvatnet.

 

Søndag ble det fossesafari til Utladalen. Ja, jeg vet at jeg har lagt ut mange bilder før fra Norges dypeste dal og skrevet mye om den, men noen bilder blir det her også :-) Det er alltid litt forskjellig lys, vær eller årstid slik at selv med bilder fra sammen sted så blir det aldri helt det samme. Og jeg blir aldri lei av å vandre i Utladalen :-)
 
Som i eventyret om Bukkene Bruse så møter man også i Utladalen den minste fossen først - Hjellefossen (bilde til venstre). Etter å ha kikket på utstillingen i Utladalen Naturhus kommer men til den mellomste fossen - Avdalsfossen (bilde til høyre).


 


Før man møter den største av fossene kommer man til veis ende på Folkevegen omtalt som Norges største dugnadsprosjekt, og til Vetti Gard. Planen var å få seg is og/eller vafler der, men det ble en stor skuffelse. Der var helt tomt på Turiststasjonen og ikke tegn til at den var åpen verken for overnatting eller servering :-(

 


 Fra Vetti fulgte vi  så sien videre dypere inn i Utladalen og plutselig var vi fremme ved den gigantiske Vettisfossen.

 

Det er ikke lett å fange dimensjonene og støynivået fra fossen på bilder, men her er noen forsøk. Skulle gjerne vært på andre siden å fått bedre innsikt til hele fossen fall, men det var ikke mulig. Dag gikk så langt han klarte på de sleipe steinene til inn under fossen og fikk tatt bilde der (til høyre), men heller ikke her får man fanget hele fossen.


 


Vi bestemte oss for å gå tilbake  over hengebroen og oppover på stien mot Stølsmaradalen et stykke for å se om vi fikk bedre utsikt til fossen derfra. Det var ganske bratt oppover lia der og i tillegg fryktelig varmt mellom fjellsidene. Temperaturen denne dagen var ca 27 grader i skyggen (når vi kom tilbake til bilen), og det var ikke rare vindpustene som kom ned i dalen selv om det blåste godt oppe på fjellet ved hytta mi.


 


Vi kom til et greit utsiktspunkt nesten på høyde med Vettismorki på andre siden. Det hadde vært mulig å gå videre rund via Stølsmaradalen og kommet tilbake ned ved Avdalen gard, men da måtte vi hatt med mer mat og beregnet å bruke kvelden. Vi snudde derfor og gikk samme veien tilbake. til bilen på Hjelle.
 
Siden dette var en slags miniferie eller i alle fall en forsmak, så tok jeg hyttekontor også på mandagen. Det var absolutt ikke dumt siden det hadde gått et stort ras i Gudvangen og veien der ble stengt i løpet av helga. Dette skjer hver gang det regner mye der og jeg tror jeg å passe på å kjøre gjennom der kun ved oppholdsvær. Mandag regnet det ved hytta og det gjorde nok godt for lyng og planter.  Veien gjennom Gudvangen var åpen med manuell dirigering ved rasstedet. Det regnet godt når jeg kjørte forbi der, men heldigvis gikk det ikke flere ras.

Nå nærmer det seg sommerferie og jeg ser frem til å finne roen i ukevis i fjellet.  Masse turer og besøk av turglade venner står på programmert og fortsatt skinner solen B-)

Ikke alle bildene her er tatt av meg.  Bilde nr: 2, 5, 10, 11, 14 og 16 er tatt av Dag J. Vik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar