mandag 22. juli 2013

Omvei til hytta - Aurlandsfjellet

Jeg har tidlige skrevet et innlegg  om veien til hytta mi.  Her nevnte jeg at jeg lurte på hvor mange tunneler det egentlig er på veien fra Bergen til hytta. Tippet også at tunnelprosenten måte være over 30. Det viser seg at dette ikke var så verst tippet :-)
Gro i nabolaget, jobber i vegvesenet og kunne enkelt finne tallene.  Fra Vågsbotn i Bergen til fylkesgrensen mot Sogn og Fjordane er det 125,327 km og 28,425 km tunneler (36stk). Etter fylkesgrensen er det 128,922 km veg og 59,717 km tunnel (17 stk).  Totalt blir det hjemmefra til hytta mi:

  • 53 tunneler
  • ca 254, 25 km totalt
  • ca 88, 14 km tunnel
  • ca 35% tunnel
Siste helg på vei til hytta så tok vi, Lene, Zappa, Minsten og jeg, en omvei og droppet Lærdalstunnelen. Turen gikk i stedet over Aurlandsfjellet. 

 

 Aurlandsfjellet er nasjonal turistveg og en 47 kilometer lang veistrekning mellom Aurlandsvangen ved Aurlandsfjorden og Lærdalsøyri ved Sognefjorden.
Langs veien er det bygget en plattform i limtre og stål som går 30 meter ut i lufte 600 meter over fjorden. Utsiktspunktet kalles Stegastein og her er nydelig utsikt mot Aurlandsfjorden sitt dramatiske landskap.  

 

 Veiens høyeste punkt ligger på 1306 meter over havet. Det er snø langs veien mesteparten av sommeren og den kalles også "snøveien". Turen over fjellet byr på vakker og spektakulær utsikt også mot støler og Hurrungane. Omveien anbefales selv om veien noen steder er smal og mag gjene møter en rekke bobiler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar