søndag 14. april 2013

Drømmelørdag på fjellet

Etter en helg hjemme var det absolutt på tide å ta turen til fjells igjen. Vinteren fortsatt holder stand i lavlandet med minusgrader og og is på fjorden helt ut til Lysøen. Jeg burde kanskje lengtet mer etter vår og varme enn å oppsøke enda mer kulde og snø. Men fjellet er utrolig vakkert om våren, og solen varmer enda mer høyt til fjells enn hjemme i lavlandet :-)
Værmeldingene var i beste fall ustadige helt frem til avreise, men det var flott vær til å komme seg opp, og bar asfalt helt til parkeringen. Jeg var så heldig at min svært gode venninne Lene, valgte å bli med. Hun har vært påskegjest på hytta flere år, men i år måtte hun være å fikse på plattformen slik at vi kan pumpe opp olje, og ble det heller en helgetur.
 
Lørdag våknet vi til sol fra skyfri himmel, vindstille, og ca -5 grader. Perfekt for en litt lenger skitur. Dette hadde snødd ca 5-15 cm siden påsken og det var perfekt skiføre. Vi hadde i tillegg fjellet nesten helt for oss selv :-)
 
Vi gikk over Fv 53 og opp mot Sletterustvatnet der vi oftest går. Løypen var fortsatt merket med blå stikker, men ingen hadde gått før oss så, det var bare hvite urørte vidder i alle retninger.
Her er utsikt mot Tyinosen og Tyinvatnet.
 
 Zappa laget hjerte i snøen. I det fjerne ser vi Suletind og Sulefjell på Filefjell.
Vi tok av fra den merkede løypen og gikk mot Slettningseggi. Ved foten av fjellet traff vi den kvistede ruten fra Filefjell til Turistforeningshytta Slettningsbu: http://ut.no/hytte/slettningsbu.

 
 Det ble lunsj i hytteveggen, men nå var det slettes ikke vindstille lenger. Vi besluttet derfor å ta den raskeste veien tilbake til hytta. Selv om været ellers var fint visste vi at det var dårlige værmeldinger for søndagen med storm på vei.
 
Nedkjøringen mot Torolmen vil vi nok som drømme om leeeenge :-D. Tilbake på hytta så fant vi en lun krok og satt ute i solen og koste oss til vi var usikker på om vi var solbrent selv med solkrem med faktor 50. Solen er på terrassen nå til over kl 19, men da var vi gått inn for å lage i middag mens badstuen ble varm. Før klokken 22 var alle i seng og sov godt selv om vinden tiltok i løpet av natten.
Da vi våknet søndag var solen borte, vinden ulte langs hytteveggene og sang i høyspenten mens snøføyken sto langs bakken. I følge Yr.no så skulle det ikke bli så veldig ille før litt utpå dagen, men vi bestemte oss likevel for å skynde oss hjem.
Lene sin samboer ringte bekymret fra Nordsjøen og mutteren sendte tekstmeldinger å ba oss komme oss hjemover. Det var meldt store nedbørsmengder og rasfare på store deler av strekningen hjemover.
Vi klarte heldigvis å gå klar det verste uværet og så kun litt is og småstein i veien enkelte steder.
Været skifter virkelig fort på fjellet. Værvarslingen er heldigvis blitt mye bedre og virkelig til å stole på de siste årene. Det er bra om man ikke vil risikere å bli værfast på fjellet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar