mandag 25. mars 2013

Palmehelg

Endelig er det påskeferie på hytta. Jeg hadde fryktet at fineværet var brukt opp for denne vinteren, men de var det definitivt ikke. Hele påsken er det meldt sol :-)  Litt synd at det ikke har vært noe nedbør siste tiden. Det er mindre snø enn normalt og siden det har vært mye vind i fjellet, er det isete og knallhardt på utsatte steder.
 
 Jeg og Zappa kom opp lørdag i palmehelgen og jeg gikk straks i gang med å grave fram utemøbler og solkroken. Det ble ganske mye snø å spa bort. Zappa hjalp både med graving og spising av snø og når solen gikk ned var vi nesten ferdige.
Jeg har fryktet at det kunne falle ned klær på ovnen fra tørkeristen som henger over og skape brannfare. Nå hadde jeg med hønsenetting og denne ble festet slik at små ting til tørk som votter, sokker ikke så lett kan falle ned på ovnen. Ble veldig bra :-)
 
Så var det ut på tur. Temperaturen var ca -7 og med litt vind. Det er så vakkert med slike dager i fjellet at jeg sikkert får en masse nye smilerynker for hver eneste tur :-)
Påske er herlig, for da er det også mye liv i fjellet med folk på nesten alle hytter, snøscootere, kitere og en og annen skiløper. Ikke så ofte ellers man treffer folk i fjellet her. Det er vel sikkert fordi de fleste andre liker oppkjørte løyper eller skiheis.
 
De ble lunsj på yndlingsplassen vår med utsikt mot Hurrungane i nord. Så tok vi den beste snørenna med løssnø ned til Sletterust igjen. På ettermiddag var solkroken som jeg hadde spadd frem, helt perfekt. Nesten for varmt ble det og jeg måtte frem med solkrem faktor 50.
Søndag kveld ble det hyttebesøk på nyinnkjøpt hyttepalass på Filefjell til to veldig greie tidligere kollegaer av meg som har slått seg sammen. Zappa lå igjen i hytta siden hyttepalassbaronen er allergisk for hund.
 
På vei langs Tyinvatnet måtte jeg forevige det vidunderlige lyset etter solnedgangen. Når jeg blir for gammel eller lite før til å være på hytta mi, så vil jeg kjøpe meg en leilighet på Tyin Panaorama. Her vil jeg på mine gamle dager sitte å nyte verdens fineste utsikt innover i Jotunheimen mot Uranostind :-)
Hytta til mine venner var virkelig en flott og praktisk tømmerhytte med anneks. Deilig mat og hyggelig selskap fikk jeg også. Takk for besøket!

Det er veldig stor skredfare i fjellet og det er lett å merke. Like under det harde topplaget er det snølag som er helt løse som grovt sukker. Norsk Folkehjelp Årdal advarer mot å gå i terreng som har over 30 graders helling. Du måler enkelt ca 30 graders helling ved å holde en skistav loddrett ned mot bakken. Den andre staven plasseres vannrett mot skråningen med håndtaket midt på den loddrette. Vinkelen mellom stavene må være ca 90 grader (rett vinkel). Dersom stavspissen på den vannrette staven rekker akkurat bort til bakken, er vinkelen ca. 30 grader. Les mer om vurdering av skredfare her: http://ut.no/artikkel/1.6678397

Det advares også mot å gå på islagte vann under 1000moh og i tillegg Torolmen. Jeg ser stadig folk gå over dette vatnet og skjønner virkelig ikke at de tør. I følge de lokale går de aldri over der.
Norsk Folkehjelp Årdal har døgnvakt i påsken på hytta Jotnavåken ved Tyinosen. Alarmnummer er: 88020611 / 92887784. De stiller også opp med tjenester som varekjøring, måking o.l.

1 kommentar:

  1. Fantastisk! Deilig å få frem utemøbler og kose seg masse ute på verandaen fremover.

    God påske til deg og Zappa! Kos dere på hytta og på tur.

    Gry K

    SvarSlett