onsdag 24. oktober 2012

Hyttedram

Alle hytter med respekt for seg selv må vel ha sin egen hyttedram. Selv lager jeg en skvett hvert år av TURBO-likør. Det er en likør basert på krekling eller krekebær og den er nærmest å regne som medisin :-) 
 
Krekebær eller krekling finnes i massevis på fjellet. Den er kjent også medisinplante. Blant annet har den hatt ry som middel mot skjørbuk og kreklingbær er regnet som et urindrivende middel. De siste årene har kreklingsaft også blitt anbefalt som et folkemedisinsk råd mot kreft. 
 
Oppskrift på TURBO-likør av krekling:

ca 10 dl krekling/ krekebær
ca 1,5 - 2,5 dl sukker
ca 3-5 dl brennevin 60%

Fyll bær på et stort glass, gjerne Norgesglass. Hell på sukker og rist det ned mellom bærene. Ikke ha på mye sukker siden det er lettere å søte den etterpå med sukkerlake, enn å gjøre den mindre søt.
Fyll på med brennevin til det dekker bærene. Sett på tett lokk og la det stå i ca 3 uker.  Snu av og til.

Sil deretter av alkohol-uttrekket fra bærene. Klem godt mest mulig saft ut av bærene. Jeg klemte de med hendene utenpå filterposen i tøy. Bruk gjerne engangshansker og se opp for søl. Hell så likøren over på en flaske med tett kork. Lagres i minst 6 måneder. Litt prøvesmaking kan tillates, men den blir rundere i smaken etter hvert som den står. Tilsett mer sukker i form av sukkerlake dersom den er for lite søt. Likøren får en god smak, og fargen blir dyp burgunderrød :-)

1 kommentar:

  1. Så bra! Jeg har ikke prøvd med krekling, men lagde tyttebærlikør på samme måte for endel år siden. Ble en veldig fin julerød dram!

    SvarSlett