mandag 28. juni 2010

Terasse og tur til Byttejuv/ Bøttejuv

Siste helg var vi en tur igjen på hytta. Egentlig var jeg der oppe helgen før også, men den gangen helt uten å gjøre noe arbeid eller blogge. Da var det jentetur med 6 store og små jenter fra 6 til 45 år :-)
Tilbake til sist helg. Fredagen var været skikkelig surt og det var full vinterhabbilt på når vi var ute å planla helgens terrasseøkt. Vi valgte å fokusere på å få foranktet fundamentet slik at det kan tåle både snø og orkan samt få alget klar til trinn på hele ene langsiden.
Først var det som vanlig til Byggmakker Andersen og på Coopen, så var det hjem for å støpe og snekre litt.
Godværet kom også utpå lørdagen, så vi bestemte oss for å ta fri for å gå en tur søndagen.
Toppen som pekte seg mest ut var den vi hadde beundret utallige ganger på vei ned Tyedalenmot Øvre Årdal. På andre sida av vatnet reiser den seg majestetisk over 1300 meter loddrettopp. På kartet heter den Byttejuv, men på skilt og i lokal bekrivelser ser jeg også at Bøttejuv blir brukt.
Byttejuv ser ikke så enkel ut å bestige, men skinnet bedrar og vi har lest i Opptur fra Sogn at turen er lett og at man kommer til topps på ca 3 timer. Dette fjellet har også en spesiell historie. I generasjoner har det gått sagn her om at fjellet skal styrte i Årdalsvatnet. Dersom dette skulle skje er det snakk om 150-200.000 kubikkmasse med stein. Det er sprekker i fjellet og det er gjøres målinger, men heldigvis er det ikke registrert noen bevegelser her. Les mer her! Vi kjørte derfor spente til Årdalstangen og videre inn Seimsdalen.
Turen startet langs en traktorvei, før den gikk over til en gammel stølsvei. Etter en stund tok vi av mot høyre og følgte en fin sti bratt oppover i frodig løvskog.

Når vi ankom Skaret var det bare en og annen fjellbjørk som klamret seg fast i fjellsiden og utsikten ble bare bedre og bedre. Frodige daler med veiløse støler og gårder og snødekte tinder i horisonten. Hurrungane i Nord er alltid et imponerende syn og særlig flotte i kontrast til de grønne dalene.
Zappa var også med og var konstant på jakt etter lemmen. Selv om vi passet på han som en smed, klaret han å snike til seg en som plutselig sprellet i kjeften hans. Han måtte slippe den så snart han ble oppdaget, men det var dessverre for sent for den lemmenen...
Varden på toppen av Byttejuv eller Bøttejuv er flott, men det mest imponerende synet må man gå litt lenger ned for å se. Selv er jeg såpass angrepet av høydeskrekk at jeg ikke gikk lenger enn nødvendig for å få et bra bilde....

Herifra går det over 1300 meter loddrett ned i Årdalsvatnet og man ser Øvre Årdal i fuleperspektiv. Fantastisk flott tur, med imponerende utsikt i alle retninger. Vi brukte ca 2 timer opp og 1 time ned :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar