torsdag 4. mars 2010

Vinterferie og generaltabbe

I går dro jeg, Zappa, Muttern, min søster Beate og hennes barn til fjells med en svær gassdrevet Tahoe. Bilen ble desverre full før alle var med og Godonsetteren Canis "tapte" og måtte dessvere bli igjen hjemme :-)
Selv om det nesten er en meter med snø i Lysefjorden snødde det når vi reiste hjemmefra og Fanafjellet var desidert den verste fjellovergangen vi måtte forsere på veien til hytta. Når vi nærmet oss Voss klarnet det opp til strålende sol som fulgte oss helt til Årdal da det igjen ble litt skyet vær. Da vi kom opp til hytta var det - 10 ute og sur vind. Vi hadde sent SMS og slått på en ovn i stua kvelden før, så inne var det 10 plussgrader. Alle dører i hytta står åpne utenom til badet der jeg har på varmekablene litt siden avløpet er frossent og det står vann i rørene. Solarventi-panelet holder hytta knusktørr nå når det har vært en del sol :-)
Vi fyrte i ovnen, fylte vann i vanntank og varmtvannstank, steikte pannekaker og var strålende fornøyd.... At vi hadde gjort en generaltabbe oppdaget vi ikke før langt utpå neste dag :-(
Lørdagen var det strålende sol og vi tenkte vi skulle på en lang fin skitur helt til vi tok en tur ut for å sjekke forholdene. Selv om det bare var ca -8 grader var det en fryktelig kald vind fra nordvest. Det ble derfor mest snøhulebygging med Bjørn Ivan og Mariell, soling i en lun krok, innekos og litt småjobbing.
Generaltabben vår hadde ført til at vi nå ikke bare hadde frosset avløp, men også frosset vanntilførsel fra borrehullet.... Vi hadde desverre stengt kranen på veggen slik at det hadde blitt stående vann i røret som så hadde frosset. Dagen har derfor blitt brukt til å forsøke å rette opp i dette.... Vi bruker nå en vifteovn i en plastkasse, varmekabler, ulltepper, pelspledd og en pelslue i forsøket på å gjennopprette vannforsyningen til hytta. I mellomtiden er det en stor panne på ovnen der vi konstant smelter snø for å tømme i den innvendige vanntanken.
Vi har også fått gjort litt annet forefallende arbeid og forbedringer i hytta i dag.
 • Hengt opp en rist kjøpt på IKEA over ovnen til å tørke(steike) våte votter, luer og sokker.
 • Montert spotlights (også IKEA) under overskap på kjøkkenet. Måtte "modde" litt på opplegget for å de tilkoblet direkte til kabel opplagt slik at de gikk på bryteren og ikke det ble så mye ledninger.
 • Hengt opp nostalgisk teppe fra Fretx med hjorter. Kanskje ikke akkurat vakkert, men det skaper stemning :-)
På ettermiddagen ble det også såpass vindstille at det var behagelig å ta en liten skitur før solen gikk ned bak fjellene.

3 kommentarer:

 1. Dere bør legge varmekabel inne i vannrøret fra borehullet. Dette kan lett ettermonteres (når røret er tint).
  Ebeco har bla. løsninger på dette.
  http://www.ebeco.com//prod/prod_spec.php?id=16

  Selv med varmekabel kan det ta litt tid å tine et stivfrosset rør. Det fikk jeg erfare i fjor vinter. Isolerte derfor ekstra i år.  Roger

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar :-)
  Ja, nå blir det nok nok varmekabler både i vannrør og avløpsrør. Vi klarte å tine en del av vannrøret, men ikke den siste meteren som går ca 30 cm under bakken. Til sommeren får vi grave opp, legge varmekabler og isolerer slik at det ikke fryser selv om det ikke legger seg snø på bakken over rørene.
  I påsken blir det nok mye snøsmelting på ovnen :-)

  SvarSlett
 3. Det er som Roger skriver over her, ikke nødvendig å grave opp rørene for å legge varmekabler. Det finnes kabler som stikkes inn i vann og avløpsrør. Vi har selv slik på vannrøret vårt. En fem meters kabel som er stukket inn i røret og kobler inn og ut når den måler at temperaturen er i faresonen. Setter strøm på i oktober og lar det vært tilkoblet fram til slutten av april for å være på den sikre siden.

  SvarSlett