søndag 10. mai 2009

Lecapipe, gulv, luting og listing

Nå amatører og "kontorrotter" går i gang å skal gjøre alt innvendig arbeid i hytta på egenhånd, nytter det ikke å ligge på latsiden. Fredag 8. mai tok vi derfor avspasering fra jobbene og satte kurs mot fjellet i et forrykende vestlandsvær med regn og vind. Været ble bedre etter hvert som vi fjernet oss fra Bergen, og solen tittet frem når vi nådde Voss.
Første stopp var som vanlig Byggmakker i Øvre Årdal. Her lastet vi full både bil og tilhenger, og krysset fingerene for at det ikke var kommer snø i veien opp mot hytta.

Vi gikk staks i gang der vi slapp forrige helg. Jeg blandet halvt og halvt med lut og treblek og gikk i gang med veggene i stuen.Thomas fikk lagt tregulvet på soverommet vårt nede.
Om kvelden etter vi hadde grillet oss middag (begynner å bli virkelig lei av turmat og rett-i-koppen), begynte det å snø såpass at vi valgte å sette bilen ned til hovedveien.

Lørdag var været atter bedre og solen tittet frem i lange perioder selv om det også falt noen snøflak innimellom.
Nå var turen kommet til muring av pipen midt i stuen mellom kjøkken- og stuedelen. På forhånd hadde vi studert nøye brosjyrer og monteringsanvisninger fra Lecamaxit.no og på Byggmakker hadde vi kjøpt det vi trengte. Vi valgte å montere pipeelementene med ildfast masse på tuber og ikke murmørtel. Det var litt vanskelig å klemme ut massen først, men det ble mye bedre når vi varmet tubene foran en vifteovn :)

Etter et par timer var pipen gjennom gulvet og oppe på hemsen. Resten av pipen og gjennomføring i taket tar vi til sommeren. Mulig vi får gjort siste delen med hull i yttertak, av proffer.. Planen videre er å ha en liten ovn med kokepalte mot kjøkkenet og en peisinnsats mot stuedelen. Peisen skal vi mure selv med skifer og siporeks, men prosess og plan for dette skal jeg komme tilbake til i eget innlegg :)
Jeg fortsatte arbeidet med lutkosten og ble til slutt ferdig med både veggene i stue/kjøkken og tak på hems og bad.
Thomas gikk i gang med tilsetninger/utforinger for vindu og listing. Det ganske bra resultat takket være veiledning fra filmene på Maxbo.no, men vi velger likevel å sparkle og male karmene i stuen hvite.
Nå blir det noen uker hjemme med planlegging av neste arbeidsøkt.

5 kommentarer:

 1. Du verden så flott! Ser ut som vi har brukt tiden på nesten de samme jobbene denne helga. Kjekt at dere er foran oss i å mure pipe :) Vi ser og lærer! Syns dere får gjort utrolig mye på kort tid! Vi jobber så det spruter, enda ser det ut som dere får gjort masse mer. Sikker på at dere er kontorrotter og ikke skap-håndtverkere? ;)

  Snakkes! Toril

  SvarSlett
 2. Alltid veldig moro å se hva du skriver. Jeg er inne og sjekker flere ganger i uken for å se om det kommer noe nytt. Vi har tenkt samme som dere ift peisovn og peis. Vi skal ha en "varme"-ovn med mulighet for å koke på (i nødsfall ifall strømmen skulle gå en gang), inn mot kjøkken og spisestue. Og mot sittegruppen i stua skal vi ha en kosepeis med peisinnsats og store glass som er mulig å ta bort hvis man ønsker åpen-peis følelse. Det blir derfor veldig spennende å se hvordan dere har tenkt å løse dette? Ser du skriver at dere velger sipporex istedet for f.eks. Leca? Er det ikke vanskeligere å få skiferen til å sitte på sipporeksen?

  SvarSlett
 3. Kjekt med kommenterer fra leserne. Jeg jobber iherdig med planlegging av peis og ovn og kommer snart tilbake med skisser og linker til inspirasjonsbilder på nettet. En murer jeg har snakket med anbefalte siporeks inni peisen fordi den var enklere å forme. Jeg tenker å ha siporeksen som en slags innvendig forskaling - buet i front. Så tenker jeg å legge stein foran denne som en tørrmur, men støpe et skikt i bakkant mot siporeksen og slik feste steinen. Det blir en slags "fusketørmur". Pipe og brannvegg/skillevegg blir i leca og der tenker jeg vanlig forblending.
  Fortsettesle følger snart..... :)

  SvarSlett
 4. Hei! En ting jeg har ligget lenge å tenkt på i sengen når jeg legger meg om kvelden.... Tilfarerene som furugulvet legges på; festes de på en måte i betongdekket, eller ligger de å flyter?? Fortsatt en stund til preoblemstillingen blir aktuell, men får ikke ro før jeg vet svaret :-)
  Lykke til videre!

  SvarSlett
 5. Vi har lagt gulv på soverommet uten å lese skikkelig den nye byggebeskrivelsen fra Familiehytta (denne får du på forespørsel til de).
  Derfor festet vi ikke tilfarene der, men vil gjøre det i stuen. Dette er det som står i byggebeskrivelsen:
  Legg ut plastfolie på gulv.
  • Monter 23x48 lekter pågulv påcc600. festes med splitthylser eller ekspansjons bolter.
  • Gulvbord skal kun limes i endeskjøter og det benyttes skruer for heltregulv.
  • Varmekabler skal ikke benyttes under heltregulv.
  • La det være ekspansjonsmuligheter mot vegger, materialene kan bevege seg over årstidene.
  • Gulvet leveres som std i natur kvalitet, det medfører at det bør sorteres slik at bord med mye kvist og skjemmende utseende brukes der det betyr minst f. eks under kjøkken benk, senger
  og lignende
  • Gulvet kan legges helt sammen med alle rom, trenger da ikke terskel under dører.
  Sjekk også bloggen: http://musdalsseter.blogspot.com. De hadde litt problemer med å feste disse boltene i gulvet.

  SvarSlett