mandag 26. oktober 2009

Hyttekos

Når jeg, Thomas og Zappa reiste til fjells like etter jobb fredag var det ganske mildt å fint hele veien nordover, med bare veier og ca 10 grader. Men de siste 200 meterne opp Tyedalen skjønte vi at vinteren definitivt var kommet på høyfjellet. Temperaturen var ca -1 ute, men det blåste og var riktig så surt. Inne i hytta var temperaturen 3 grader, men det tok ikke lang tid før det gikk an å kle av seg yttertøyet i stua. Den lille jøtulovnen er ganske fantastisk. Skiferflisene på badegulvet går det litt lenger tid før man vil gå på uten ullsoker og duntøfler :-)

Hovedmålet med hytteturen, i tilegg til god mat, drikke, avslapping og hyttekos, var å få sammen vannsystemet. Alt var klart, men vi manglet diverse deler og verktøy sist vi var oppe. Jeg hadde laget ferdige hull til rør i nisjevaggene og nå var det bare å få satt det sammen hele Vera vannsystempakke for 230 Volt med pexrør, hurtigkoblinger, pumpe, varmtvannstank, overganger og blandebatterier fra IKEA.

Vi ble bare nesten ferdig denne gangen også, men mye nærmere målet :-) Manglet nå bare to T-kobliner og en kobling med gjenger. Så da blir det først prøve på vann i kraner og dusj på neste hyttetur. Jeg skal også ha en nisjedør i dusjåpningen, men den kommer først til våren når vi neste gang kan kjøre bilen helt opp. Det blir nok ikke før i slutten av mai eller juni.....

Dosystemene på hytta trenger en grundig bruksanvisning for nybegynnere. Derfor har jeg laget en beskrivelse til hver do og hengt det i rammer bak doen. Praktisk og dekorativt ble det :-)
Ellers så drømte jeg om en tur i badstuen etter å ha vært ute å montert utelamper, men der er det verktøybod og det vil det nok være frem til neste sommer. Men før neste vinter setter inn, skal jeg definitivt ha den på plass og i drift.
Ellers har vi besluttet at all listing rundt i hytta også må vente til våren. Jeg orker rett og slett ikke mer støv fra saging innendørs, og det er for kaldt å sage ute - sånn er det med den saken :)

Når vi reiste fra hytta denne gangen også, slo vi av alt av lys og varme. For at ikke vannlåsene skal fryse fikk disse en liten sprut med frostvæske. Nå er det kun solluftpanelet SolarVenti som skal sørge for at hytta holder seg tørr til neste besøk. Det blir sikkert noen uker til neste tur nå for november og desember er måneder med mange sosiale aktiviteter med venner og familie. Uansett så planlegger vi nyttårshelgen på hytta. Spennenede å se hvor kaldt det da er inne i hytta når vi kommer opp ;-)

9 kommentarer:

 1. hei ... det bloggen her vart int .. for mæ vi driv å pusse opp på hytta vårres i sverige .. åre ,, å neste år ska vi på en eller annen måte få inn dusj for det savne vi .. å på bildene som du vis virke det veldig så greit .. men lurer på kor spillvannet går ut til .. å det e vel en pumpe som dåkk bruke for å få vannet opp te kranen .. bare lure æ ,,,

  lykke te videre i bygginga ..

  monica

  SvarSlett
 2. Vi kjøpte dette vannsystemet i en pakke fra www.hyttetorget.no. Det er tilpassset til at man kan montere dette selv uten rørlegger. I pakken er er varmtvannstank (30l), vanntank (60l) som du må fylle med slange eller bøtter), en pumpe som starter automatisk når man åpner kranene i blandebatterier, samt rør og koblinger. I tillegg til detet har vi vanlige avløpsrør fra vaskene og sluket i gulvet i dusjen. Vi har kjøpt blandebatterier fra IKEA på kjøkken og bad og i tillegg et vanlig dusjbatteri. Ble anbefalt å bruke to-greps batterier fordi de tåler frost. De fleste kommuner tillater at gråvann fra slike annlegg slippes rett ut i grunnen når man ikke har "innlagt" vann med trykk på. Vi har likevel montert et minirenseanlegg (overjordsfilter også fra hyttetorget) som renser avløpsvann fra vasker og dusj samt urin fra den ene doen.
  Fordelen med dette systemet er også at du kan la hytta fryse uten fare for at vannrør blir ødelagt. Du bare tapper vannet ut av anlegget før du drar fra hytta :)
  Lykke til med å få dusj på hytta di!
  - Vibeke

  SvarSlett
 3. Det der va jammen mæ snedig .. vi har utedo om sommeren å kjemisk camping do om vinteren så slik avløp bryr vi oss ikke om det tømme vi selv.. men dusjjen va jammen flott .. takk for tipset ,

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefaler Cintarella toalett. Det er for både strøm og gass. Livet er blitt helt annerledes på sommerhuset vårt etter dette.

   Slett
 4. Om du skulle finne på noe nytt på do-området også vil jeg anbefale den løsning vi har satt opp på hytta. En forbrenningsdo som man kan gjøre alt på, og en do kun for urin som renner rett ut. Urin er jo egentlig helt rent sånn i utgangspunktet :)
  Sjekk ut: http://www.hyttetorget.no/article.php?articleID=73767
  Dette kan også enkelt installers uten håndtverkere og krever ikke avløp.

  SvarSlett
 5. Hei, er litt nysgjerring på Solarventi løsningen din og hva slags temperatur den klarer å holde i hytta når det er kuldegrader. Kan du blogge litt om erfaringene fra det når du har tid og fått samlet erfaringer? :-)

  SvarSlett
 6. Vi vurderer også om SolarVenti kan være aktuelt, så vi er veldig spente på hvilke erfaringer dere gjør dere nå gjennom vinteren :)

  SvarSlett
 7. Jeg ser du skriver at dere har bor-vann i kran ute på veggen. Hvordan ter dette seg på vinterstid?

  SvarSlett
 8. Hei Janne!
  Siden pumpen er plassert nede i borrehullet og skubber vannet opp når den starter, så er det frostfritt. Så lenge man ikke lukker kranen på veggen, men starter og stopper vannet med pumpen i borrehullet, så fryser det aldri. Vannet som er pumpet opp i rørene renner tilbake i det frostfrie borrehullet når pumpa slås av. Fungere utmerket :-)

  Her kan du lese om den gangen vi lærte at man ikke må stenge vannkranen på vinteren når pupa slås av for de blir vannet stående i rørene og det fryser: http://byggehytte.blogspot.no/2010/03/vinterferie-og-generaltabbe.html

  - Vibeke

  SvarSlett