søndag 29. juni 2008

Utvendig behandling av hytta

Hytta vår vil vanlig villmarkskledning av furu på ytterveggene. Aller helst kan jeg tenke meg en hytte som blir grå og værbitt og som vi slipper å beise på de fineste sommerdagene. Jeg har derfor brukt en del tid på nettet for å undersøke om det faktisk kan være mulig å la kledningen være ubehandlet uten at dette medfører at den raskt må skiftes ut.

Etter å ha lest blant annet om behandling av treverk på Trefokus sine sider og forskning fra NTNU om temaet, har vi bestemt oss for å satse på å ikke behandle ytterkledningen på hytta vår.

Kom også over en del artikler som anbefalte bruk av Jernviriol for raskt å en grå tone. Men etter å ha fått råd på byggehytteforumet om at treverket uansett raskst en gråpaninert farge i værutsatte strøk på høyfjellet.

Det heter seg at for at råtesoppen, som er årsak til at treverk råtner, skal kunne utvikle seg må treverket være jevnt fuktig med temperaturer mellom 5 og 40 grader over et lengre tidsrom. I tillegg må det finnes sporer fra råtesopp. I et såpass goldt fjellandskap med god avstand mellom hyttene, er det mindre av slike sporer enn om hytten hadde ligget i skogen med mye materialer som råtnet i området.

De mest utsatte partiene på hytta vil være der snøen vil bli liggende inntil veggen. Her får vi vurdere å erstatte nederste del av veggen med natursteinsforblending etter hvert.

2 kommentarer:

 1. Hei, spennende prosjekt dere har på gang i et nydelig område!

  Vi har nettopp anskaffet oss tomt på fjellet og skal også til med en hytte på ca 60m2.

  På www.byggehytte.no nevnte du støping av dekke/ringmur direkte på grunnfjell eller berg.

  Har dere valgt denne løsningen eller skal dere fylle på masse først?

  Hva med kostnad på grunnmuren, har dere fått noen tilbud eller regnet dere frem til noe?

  SvarSlett
 2. Som du ser av siste innlegg så har vi valgt å fylle på masse først.
  Vi skal så støpe plate i en engang med bruk av L-elementer. Vi regner med at platen vil komme på ca 50 000,- for elementer, isopor, jern og betong. Har ikke fått faktura for grunnarbeidet ennå, men ca 30 000,- var antydet... Kommer snart mer detaljer om platen og bruk av L-elementer :)

  SvarSlett